Croatian(HR)Slovensko (Slovenija)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Banner
HOME CHOIR
Facebook Image
There are no translations available.

Orietta Richter ŠverkoNastavnica glazbene kulture i talijanskog jezika, predavala je u vodnjanskoj Talijanskoj osnovnoj školi počevši od 1965. Diplomirala je muzikologiju i talijanski jezik pri ljubljanskom filozofskom fakultetu. Desetak je godina predavala glazbenu umjetnost u tadašnjoj Srednjoj talijanskoj školi (danas „Dante Alighieri“), te vodila je ženski zbor škole, i to vrlo uspješno. Vodila je nekoliko zborova, osnovnoškolski, minipjevače pulske Zajednice Talijana i od 1965. godine zbor Zajednice Talijana Vodnjan, mješoviti zbor Zajednice Talijana Vodnjan te već nekoliko godina ženski i mješoviti zbor Kulturno-umjetničkog društva „Lino Mariani“ iz Pule. Sa zborovima je sudjelovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, za što je dobila priznanja za umjetničku vrijednost te prvu nagradu sa smotre zborova Talijanske unije za mješoviti zbor iz Vodnjana 1966.

Osim pedagoškim radom, bavi se i glazbenom kritikom (La Voce del Popolo) te muzikološkim istraživanjima (sudjelovala je na raznim simpozijima o najvećim istarskim skladateljima).

Brine se za muzikološki dio Arene International, glazbene radionice koje se održavaju još od 2002. pri pulskoj Zajednici Talijana.

Autorica je triju pjesmarica za talijanske škole iz Hrvatske i Slovenije te surađivala je u kreiranju programa za glazbeni odgoj za osnovne i srednje škole. Dobitnica je više priznanja za svoj pedagoški rad te didaktički je koordinator Centra za klasičnu glazbu „Luigi Dallapiccola“ pri Talijanskoj uniji za pulsku sekciju, i to od njezina osnivanja 1991. godine.